?

Log in

Leesverslag jaar 5! - My (non)exciting life

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> Profile

March 8th, 2015


Previous Entry Share Next Entry
01:33 pm - Leesverslag jaar 5!
Dit jaar schrijf ik mijn leesverslag in een soort lees-high. Niet omdat ik dit jaar heel erg continu zo gigantisch veel gelezen heb, maar wel omdat ik op het nippertje door me er echt toe te zetten mijn leesrecord verbroken heb. In de laatste week heb ik er echt een beetje gas onder gezet, en uiteindelijk mijn totaal aantal gelezen pagina's verbroken.

Dit jaar heb ik het audioboek ontdekt. Ik wilde eindelijk de Harry Potter-serie uitlezen, zoals ik me ook voornam in mijn vorige leesverslag, en kwam erachter dat Stephen Fry, een van mijn favoriete celebs de audioboeken heeft ingesproken. En wat is het heerlijk om naar zijn stem te luisteren. En wat is het fijn om op de fiets iets nuttigs te kunnen doen, of de afwas leuker te maken met een luisterboek. Het enige probleem is dat ik veel sneller lees dan luister. En dat in slaap vallen met een luisterboek een beetje irritant is. Daarom heb ik het lezen en luisteren ook vaak gecombineerd, thuis lezen, onderweg luisteren. Ik zou dus graag willen bijhouden hoeveel boeken ik heb geluisterd, maar dat is lastig omdat ik dus vaak ook een groot deel lees.

Ik heb niet alleen de Harry Potter-serie eindelijk afgemaakt, ik heb ook dat andere eeuwige grote voornemen gehaald: The Hitchhiker's guide to the Galaxy – Douglas Adams. Daarnaast heb ik (ook dankzij luisterboeken) gelijk maar mijn eerste volwassenen-fantasy serie gelezen, alle boeken van de Song of Ice and Fire-serie. Als je me dat vorig jaar had gezegd toen ik dit verslag schreef had verteld, had ik je niet geloofd, want het leek me echt niets. En ik geloof ook niet dat ik persé nu een fantasy liefhebber ga worden, maar ik vond het leuk om dit genre eens te verkennen.

Qua boeken die al lang in mijn kast staan heb ik het matig gedaan, slechts 1 boek gelezen dat al voor het begin van dit leesjaar in de kast stond. Verder heb ik wel goede plannen om dit te verbeteren, maar dat komt aan het einde van het leesverslag.

Met 5 jaar aan 'data' vind ik het een mooi moment om te beginnen met grafiekjes, in plaats van droog de data neer te schrijven.

 photo leesv5aantalboek_zpspir56pce.jpg

In deze grafiek zie je het aantal boeken dat ik dit jaar heb gelezen. Niet indrukwekkend veel, ook niet weinig.

 photo leesv5aantalpag_zpsin0dlylj.jpg

In deze grafiek zie je echter het aantal pagina's dat ik dit jaar gelezen heb, een nieuw record. Hier ben ik zelf erg tevreden over. Eigenlijk was dit jaar helemaal geen heel bijzonder lees-jaar, maar aan het einde merkte ik dat ik wel in de buurt van een record-aantal pagina's zat, en heb ik dus nog snel de laatste 1000 gelezen zodat ik dit record zou halen.

Dat ik dit record heb gehaald, zegt natuurlijk ook iets over het paginagemiddelde van de boeken die ik heb gelezen.

 photo leesv5paginagem_zpsuxjmxjer.jpg

De gemiddelde lengte van mijn gelezen boeken is meer dan 100 pagina's hoger dan de voorgaande jaren. Dit is natuurlijk sterk beinvloed door de A Song of Ice and Fire-serie waarvan 4 van de 5 boeken meer dan 1000 pagina's per stuk waren. Ook de Harry Potter boeken waren behoorlijk aan de maat. Ik heb de boeken van de The Hitchhiker's guide to the Galaxy allemaal los geteld, terwijl ik een omnibus met de eerste 4 boeken heb, dus eigenlijk zou, als ik dat als 1 had gerekend het gemiddelde nog een stuk hoger liggen. Het dikste boek dit jaar was A storm of swords – George R.R. Martin met 1216 pagina's, het dunste was Het bestand – Arnon Grunberg met 115 pagina's.

Het eerste boek dat ik dit jaar las was Sisterland – Curtis Sittenfeld, het laatste was Eats, shoots & leaves: The zero tolerance approach to punctuation – Lynne Truss.

Over het algemeen las ik altijd met erg weinig variatie qua genre, ik lees geen detectives, sci-fi, fantasy of thriller. Dit jaar heb ik dat wel gedaan, en is de opdeling in genre dit jaar dus heel anders dan normaal. Toch heb ik ook geprobeerd de boeken van dit jaar in een zelfde kader als voorgaande jaren te passen en dan ziet de verdeling er dus als volgt uit.

 photo leesv5verdeling_zpstykiqw9a.jpg

Zoals ieder jaar, relatief veel Kinderboeken, maar dat is weer allemaal Young Adult categorie. Misschien moet ik die twee categorieen een keer gaan scheiden, ik hou namelijk gewoon erg van YA literatuur en vind dit ook niet gek. Ik heb weer veel boeken in het Engels gelezen, ook alle YA boeken waren in het Engels.

Ik vind het moeilijk om dit jaar een beste boek aan te wijzen. American Psycho – Brett Easton Ellis maakte veel indruk, maar ik denk niet dat ik het ooit ga herlezen. A widow for one year – John Irving was erg leuk, maar niet het beste boek dat ik ooit van hem gelezen heb, maar wel een hele fijne leeservaring. Het slechtste boek was True confessions of Adrian Albert Mole, Margaret Hilda Roberts and Susan Lilian Townsend – Sue Townsend. Het Adrian Mole gedeelte was zoals altijd heel vermakelijk, maar het deel over Sue Townsend zelf was echt compleet onnodig, ik heb het alleen uitgelezen zodat ik ooit de complete serie van boeken gelezen heb.

Ik heb dit jaar geen een boek in vertaling gelezen, volgens mij tot nu toe een unicum. Van de 33 boeken waren 5 boeken uit de bibliotheek, 14 E-books, 1 was een Nederland Leest boek dat ik gratis heb gekregen bij de bieb, 2 geleend, 9 waren tweedehands aankopen en 1 een cadeau. En het laatste boek heb ik gelezen bij de onderzoek van TNO, voor het uit was voor het grote publiek (Het Bestand – Arnon Grunberg). Grappig dus, dat ik geen 1 boek gelezen heb waarvoor ik het volle pond heb betaald in de winkel. Van de 33 boeken zijn er 14 geschreven door vrouwen.

Als laatste: de plannen voor het komende leesjaar. Ik heb een nieuwe tactiek om alle boeken uit mijn boekenkast uit te lezen, ik heb alle boek titels op briefjes geschreven en loot at random welk boek ik als volgende ga lezen. Tot nu toe heb ik dat al twee keer gedaan, zo heb ik The Secret History – Donna Tartt in het afgelopen leesjaar gelezen en ben ik nu bezig met mijn tweede random gekozen boek. Ik hoop dat deze tactiek ervoor zorgt dat ik in ieder geval 5 van de ongeveer 40 boeken die ongelezen in mijn kast staan lees in het komende jaar. Verder heb ik geen grootse plannen geloof ik, ik heb behoorlijk veel voornemens van de lijst gehaald en ben op dit moment best tevreden met waar ik sta op leesgebied.

(Leave a comment)


> Go to Top
LiveJournal.com