?

Log in

No account? Create an account
Een jaar lezen, jaar 2. - My (non)exciting life

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> Profile

March 9th, 2012


Previous Entry Share Next Entry
12:08 pm - Een jaar lezen, jaar 2.
Hoewel de doelstelling dit jaar aanvankelijk was om 60 boeken te lezen, heb ik dat al rond de zomer bijgesteld naar 52. Zelfs dit bleek uiteindelijk onhaalbaar. In mijn 2e jaar bleef de teller steken op 45, 7 minder dus dan vorig jaar. Wel heb ik ondanks dat ik minder boeken heb gelezen, in totaal meer pagina's gelezen, namelijk 14850 pagina's in totaal. Dit betekent dat de boeken die ik heb gelezen gemiddeld 330 pagina's hadden, veel meer dan de 269 van jaar 1. Het dikste boek dit jaar was A short history of nearly everything- Bill Bryson met 668 pagina's, de dunste was een Penguin Readers versimpelde versie van 1984 - George Orwell met 78 pagina's.

Het eerste boek was dit jaar Nooit meer slapen - W.F. Hermans, het laatste was Het lot van de familie Meijer - Charles Lewinsky.

Als ik de boeken die ik dit jaar heb gelezen over de zelfde categorieen verdeel als vorig jaar ziet dit er zo uit.
Engelstalige Lit  Vorig jaar 19 boeken, 37% Dit jaar 15 boeken, 33%
Kinderboek Vorig jaar 12 boeken, 23% Dit jaar 4 boeken, 9%
Non-Fictie Vorig jaar 8 boeken, 15% Dit jaar 8 boeken, 18%
Nederlandstalige Lit Vorig jaar 8 boeken, 15% Dit jaar 17 boeken, 38%
Chicklit Vorig jaar 5 boeken, 10% Dit jaar 1 boek, 2%

Hieruit blijkt dat ik vooral veel minder kinderboeken en chicklit heb gelezen, maar veel meer Nederlandstalige Literatuur. Ik weet niet of ik vorig jaar 'origineel in Nederlands geschreven' of 'in Nederlandse versie gelezen' tot Nederlandstalige literatuur heb gerekend, dus hier kan een klein verschil in zitten. Een van mijn voornemens vorig jaar was om minder Chicklit te lezen, dus is dus gelukt.

Ik heb dit jaar veel goede boeken gelezen, dus het is moeilijk om een keuze te maken welke mijn favoriet waren. Na veel nadenken heb ik 3 boeken gekozen die echt heel veel indruk gemaakt hebben, dit zijn Life of Pi - Yann Martel, Middlesex - Jeffrey Eugenides en Never let me go - Kazuo Ishiguro. Dit waren echt boeken die mij hebben geraakt en die ik niet weg kon leggen. Het slechtste boek dat ik heb gelezen dit jaar was ook minder duidelijk dan vorig jaar. Dit maal heb ik gekozen voor het enige Chicklit boek van dit jaar, namelijk Carrie's dagboeken - Candace Bushnell. Ik vond dit echt een beetje tegenvallen, omdat het voorspelbaar en weinig interessant was.

Ook dit jaar heb ik weer flink m'n best gedaan om veel boeken-die-je-gelezen-moet-hebben te lezen. Het jaar begon al met Nooit meer slapen - W.F. Hermans, maar ook Brave New World - Aldous Huxley en Kees de Jongen - Theo Thijssen waren van dat soort klassiekers.

Opnieuw wat statistieken. Van de 45 boeken waren 9 vertalingen, waarvan 7 uit het Engels, 1 uit het Japans en 1 uit het Duits. Dit zijn een stuk minder vertalingen dan vorig jaar, volgens mij vooral omdat ik minder kinderboeken heb gelezen. Missie geslaagd dus.
Van de 45 boeken kwamen 21 uit de bieb, 16 heb ik zelf gekocht en 8 heb ik geleend. Dit is dus ongeveer vergelijkbaar met vorig jaar. De langste tijd dat ik niet gelezen heb tussen 2 boeken was 36 dagen, tussen Logboek van een onbarmhartig jaar - Connie Palmen en Brave New World - Aldous Huxley. In deze tijd was ik druk voor school, en heb ik volgens mij ook geprobeerd om een aantal andere boeken te lezen, waar ik slecht in kwam en ook niet uit heb gelezen. Een beste week is dit keer moeilijk te bepalen omdat ik vaker (vakanties) een zeer productieve lees-week had, maar dan las ik vooral graag een dik boek. Van de boeken dit jaar zijn 32 geschreven door mannen en 13 door vrouwen, wat betekent dat ik veel meer mannen ben gaan lezen dit jaar.

Ik heb geen grootste plannen voor volgend jaar. Dit is bewust, want ik merkte dit jaar soms dat ik een dik boek bewust liet liggen zodat ik sneller aan de 52 zou komen. Dit jaar wil ik graag dikke boeken lezen die al lang op mij liggen te wachten. Hopelijk lukt het me dit jaar eindelijk om Het verdriet van Belgie - Hugo Claus te lezen, dit ligt al jaren in mijn kast. Ook The Hitchhiker's guide to the galaxy - Douglas Adams staat al eeuwen op het programma, en ik heb stiekem heel veel zin om de The Hunger games serie te gaan lezen. Als het even kan lees ik dit jaar weer meer pagina's dan volgend jaar, lukt dit niet, dan zie ik dit absoluut niet als een mislukking. Lezen is natuurlijk ook geen wedstrijd, maar vooral heel leuk.

(2 comments | Leave a comment)

Comments:


[User Picture]
From:sawna
Date:March 9th, 2012 11:55 am (UTC)
(Link)
Super toffe entry :D Ik heb er vorig jaar 42 gelezen, het jaar ervoor maar 20... dus het gaat de goede kant op ;)

> Go to Top
LiveJournal.com