?

Log in

No account? Create an account
Een jaar lezen, jaar 3 - My (non)exciting life

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> Profile

March 15th, 2013


Previous Entry Share Next Entry
12:11 am - Een jaar lezen, jaar 3
Vorig jaar eindigde ik mijn 'jaar-evaluatie' met de plannen voor volgend jaar. Ik wilde dit jaar dikke boeken lezen, en meer pagina's totaal te lezen. Dit is me helaas niet gelukt. Ik had aan het einde van het jaar een onwijze lees-dip en heb 2 maanden geen 1 boek gelezen. Jammer, maar het was even niet anders. Ik heb alle trucs geprobeerd die ik in mijn arsenaal heb voor zulke momenten, een interessant non-fictie boek gaan lezen bijvoorbeeld, of een leuk kinderboek, of een goede buitenlandse klassieker in vertaling. Het werkte allemaal niet. Dat is niet erg. Volgens mij heb ik inmiddels mezelf uit de diepe put gekregen, en ik ben weer met plezier aan het lezen. En plezier, dat is tenslotte het allerbelangrijkste in het lezen!

Ik noemde 3 boeken die ik sowieso wilde lezen in het nieuwe lees-jaar. Het verdriet van Belgie – Hugo Claus en The Hitchhiker's guide to the galaxy – Douglas Adams heb ik helaas nog steeds niet gelezen, The hunger games-serie wel. De eerste twee wil ik dit jaar nog steeds graag lezen, al denk ik dat Het verdriet van Belgie geen prioriteit krijgt. Ik wil dit jaar ook heel graag The fourth hand – John Irving lezen, want die heb ik net gekocht, en daar heb ik ook echt zin in. Verder geen specifieke dingen die me nu extra aanspreken.

Goed, nu de feiten. Ik heb dit jaar 31 boeken gelezen. Dat zijn er een stuk minder dan de 45 van vorig jaar en de 52 van het jaar daarvoor. Het waren in totaal 9654 pagina's, een stuk minder dan voorgaande jaren. Dat zijn 311 pagina's gemiddeld per boek, meer dus dan jaar 1 (269), minder dan jaar 2 (330). Het dikste boek dit jaar was At home, opnieuw van Bill Bryson, dat telde 700 pagina's en het dunste was het boekenweekgeschenk Heldere Hemel – Tom Lanoye met 92 pagina's.

Het eerste boek dit jaar was The hunger games – Suzanne Collins (mijn eerste digitale boek ooit!), het laatste was (hoe beschamend) Het verhaal voor en na The sound of music – Agathe von Trapp

Ik wil dit jaar bij de onderverdeling in categorieen een nieuwe categorie toevoegen, namelijk de graphic novel. Daar heb ik er de voorgaande jaren ook wel een paar van gelezen, maar die voegde ik gewoon toe aan de desbetreffende taal, maar ik lees ze toch best regelmatig dus ze verdienen gewoon hun eigen categorie.

Engelstalige lit Jaar 1: 19, 37%. Jaar 2: 15, 33%, Jaar 3: 6, 19%
Kinderboek Jaar 1: 12, 23%, Jaar 2: 4, 9%, Jaar 3: 7, 23%
Non-fictie Jaar 1: 8, 15%, Jaar 2: 8, 18%, Jaar 3: 7, 23%
Nederlandstalige lit Jaar 1: 8, 15%, Jaar 2: 17, 38%, Jaar 3: 7, 23%
Chicklit Jaar 1: 5, 10%, Jaar 2: 1, 2%, Jaar 3: 0, 0%
Graphic novel Jaar 3, 4, 13%

Hieruit blijkt dat ik in verhouding weinig Engelstalige literatuur heb gelezen. Dat komt doordat ik een vak over jeugdliteratuur heb gevolgd bij mijn studie, waardoor een paar boeken daarvan onder de kinderboeken valt. Ook de Hunger Games serie heb ik hier onder geschaard, net als de boeken van John Green. Ik heb geen chicklit gelezen dit jaar, dat is mooi. Als dat volgend jaar nog zo is schrap ik die categorie.

Ik heb dit jaar weinig enorm indrukwekkende boeken gelezen. De mooiste boeken waren denk ik de graphic novel Maus – Art Spiegelman en het jeugd-boek A fault in the stars – John Green. Het slechtste boek dat ik heb gelezen was het laatste boek wat ik las, niet dat het heel slecht was, maar wel heerlijk zoetzappig en weinig leerzaam (wat ik een belangrijke eigenschap van non-fictie vind). Maar goed, guilty pleasures he ;).

Ik heb weinig boeken-die-je-gelezen-moet-hebben gelezen in het afgelopen jaar. Dat komt omdat ik ook niet echt in een onwijze lees-spirit was, en dan gaan dat soort boeken me vaak slecht af. Ik ben bijvoorbeeld in A clockwork orange – Anthony Burgess begonnen en tot halverwege gekomen, maar het kon me niet boeien op dat moment en ik heb het uiteindelijk terug naar de bibliotheek gebracht. Heel zonde, maar die lees ik volgend jaar dan wel een keer uit.

Het laatste stukje statistieken. Van de 31 boeken waren 9 vertalingen, waarvan 7 uit het Engels, 1 uit het Japans en 1 uit het Frans. Dat zijn precies even veel vertalingen als vorig jaar, maar in verhouding dus meer. Ik ben dit jaar minder vaak naar de 'grote-bieb' geweest, die toch meer Engelstalige boeken heeft, dus misschien moet ik dat wat vaker gaan doen.
Van de 31 boeken kwamen er 12 uit de bibliotheek, 11 heb ik zelf gekocht, 7 heb ik geleend en 1 heb ik op straat gevonden bij het vuilnis. De langste tijd dat ik niet gelezen heb tussen 2 boeken was 70 dagen tussen A fault in the stars – John Green en Are you my mother – Alison Bechdel. Dat komt dus omdat ik er niet echt de focus voor kon vinden. Van de 31 boeken zijn er 19 geschreven door mannen en 12 door vrouwen, de verhouding is dus weer iets minder in het voordeel van mannen dan vorig jaar.

Over plannen heb ik het eerder al gehad. Ik hoop dat ik met veel plezier blijf lezen. En het eerste boek van jaar 4 heb ik alweer bijna uit, dus er is hoop dat het gaat lukken!

(Leave a comment)


> Go to Top
LiveJournal.com