?

Log in

No account? Create an account
Een jaar lezen, jaar 4 - My (non)exciting life

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> Profile

April 18th, 2014


Previous Entry Share Next Entry
10:37 pm - Een jaar lezen, jaar 4
Nou, dat was een deceptie dit jaar. Waar ik vorig jaar al teleurgesteld was over het aantal gelezen boeken, dit jaar was ik het helemaal. Zo teleurgesteld, dat het meer dan een maand heeft geduurd voor ik deze 'review' eindelijk schreef. Ik was gewoon niet zo geinteresseerd in lezen dit jaar. En wat ik heb gelezen viel ook vaak meer in de categorie pulp dan literatuur. Maar goed, het kan niet altijd diepzinnig en verdiepend zijn natuurlijk.

Vorig jaar was ik van plan om de The Hitchhiker's guide to the galaxy – Douglas Adams en The fourth hand – John Irving te lezen, en die heb ik beiden niet gelezen. Wel bedacht ik net na het schrijven van mijn verslag dat het misschien eindelijk eens tijd was om de hele Harry Potter-serie te lezen. Deel 1 en 2 had ik aan het eind van de middelbare school al eens gelezen, maar daarna was ik gestopt. Ik ging hier voorspoedig mee van start en was binnen no time door de eerste 4 heen, waarna het verslapte. Inmiddels heb ik deel 5 uit, maar die heb ik pas dit jaar gelezen, dus 'telt' niet mee in deze review. Mijn voornemen is wel om de serie dit jaar af te maken. Verder heb ik niet echt plannen, want ik merk dat ik vooral heel intuïtief moet bedenken wat ik wil lezen en mezelf niet moet verplichten om een bepaald boek te lezen, dan lees ik namelijk helemaal niet.

Ik heb dit jaar 20 boeken gelezen (jaar 1: 52, jaar 2: 45, jaar 3: 31). Een nieuw dieptepunt dus. Dit waren samen 6836 pagina´s, een gemiddelde van 342 (jaar 1: 269, jaar 2: 330, jaar 3: 311). Wel flink dikkere boeken dan vorig jaar dus. Het dikste boek was Harry Potter and the Goblet of Fire – J.K. Rowling met 635 pagina's, het dunste was Brief aan mijn dochter – Maya Angelou met 192 pagina's (en heel veel witte pagina's bovendien).

Het eerste boek dit jaar was Het geheugenpaleis – Joshua Foer, het laatste was Toen ik je zag – Isa Hoes.

De onderverdeling van de boeken is dit jaar als volgt

Engelstalige lit Jaar 1: 19, 37%. Jaar 2: 15, 33%. Jaar 3: 6, 19%. Jaar 4: 4, 20%
Kinderboek Jaar 1: 12, 23%. Jaar 2: 4, 9%. Jaar 3: 7, 23%. Jaar 4: 7, 35%
Non-fictie Jaar 1: 8, 15%. Jaar 2: 8, 18%. Jaar 3: 7, 23%. Jaar 4: 5, 25%
Nederlandstalige lit Jaar 1: 8, 15%. Jaar 2: 17, 38%. Jaar 3: 7, 23%. Jaar 4: 3, 15%
Chicklit Jaar 1: 5, 10%. Jaar 2: 1, 2%. Jaar 3: 0, 0%. Jaar 4: 1, 5%

Relatief veel kinderboeken dus. Ik heb Harry Potter, en de Matched trilogie, omdat het officieel Young Adult fictie is voor het gemak in deze categorie geschaard, en omdat ik weinig heb gelezen is dat dus een relatief grote hoeveelheid kinderboeken. Nou is het discutabel of het echt kinderboeken zijn, dus ach, weinig te zeggen over de verhoudingen dit jaar. Wel heb ik dus weer 1 chicklit boek gelezen. En geen Graphic Novels.

Het beste boek dat ik dit jaar gelezen heb was denk ik De Wertheims – Silvia Tennenbaum. Ik hou van Joodse familiegeschiedenissen en ik wist voor ik aan dit boek begon al dat ik het een hele leuke zou vinden. Een slechtste boek kan ik niet aanwijzen, want die heb ik vermoedelijk niet uitgelezen.

Van de 20 boeken waren er 5 vertalingen, 4 uit het Engels en 1 uit het Duits. Van de 20 boeken kwamen er 9 uit de bibliotheek, 8 waren e-books, 1 heb ik geleend van een vriend, 1 heb ik op de rommelmarkt gekocht en 1 was een boek dat ik voor de zoveelste keer herlas en zelf in mijn bezit heb. Van de 20 boeken zijn er 6 geschreven door mannen en dus 14 door vrouwen. Dat is volgens mij voor het eerst, dat de dames winnen. Komt vooral doordat ik 4 boeken van J.K. Rowling heb gelezen dus.

Nou, en dan de plannen dus. Meer boeken dan vorig jaar, dat is duidelijk. En eerder mijn verslagje schrijven dan vorig jaar. De Harry Potter serie uitlezen, dat moet zeker lukken. Misschien toch een keer aan die Hitchhiker's guide beginnen, want ik weet zeker dat ik het leuk vind. En als het écht goed gaat met mijn lees-spirit, misschien 2 of 3 boeken lezen die al lang in mijn kast staan, want ik vind het zo zonde als ze daar maar staan te staan. Wie weet wordt dit wel eindelijk het jaar dat ik Het verdriet van Belgie lees. Of niet, en dan is het ook goed ;).

(Leave a comment)


> Go to Top
LiveJournal.com